Selection 17: Chantal Akerman

23 October, 2021 - 22:00
SPHINX CINEMA - ZAAL 3

 

GUEST PROGRAM
Selected by CLAIRE ATHERTON

 

In the presence of Claire Atherton

With the support of the Embassy of France in Belgium,  in the context of the EXTRA 2020 program

In collaboration with KASK & Conservatorium, the school of arts of HOGENT and Howest

De l'autre côté

Chantal Akerman
,
BE
,
2002
,
35mm
,
103'

De l'autre côté - trailer

Het verhaal is zo oud als de wereld en wordt toch elke dag weer relevanter. En elke dag verschrikkelijker. Er zijn arme mensen die, ongeacht hun levens, alles moeten achterlaten om te proberen te overleven, om elders te leven. Maar elders zijn ze niet gewenst. En als ze wel gewenst zijn dan is het vanwege hun arbeidskracht. Zij doen wat wij niet langer willen doen. Dan zijn wij bereid anderen te betalen om het voor ons te doen. Betalen, ja, maar niet genoeg. In deze film is het ‘elders’ Noord-Amerika en zijn de armen vooral Mexicanen. Jarenlang passeerden ze door San Diego, maar de immigratiediensten van de Verenigde Staten slaagden erin de toevloed van illegale immigranten in dit deel van Californië te doen stoppen en af te leiden naar de woestijnen en bergen van Arizona. Ze dachten dat de moeilijkheden, gevaren, kou en hitte hen daar zouden tegenhouden. Maar je kan iemand die honger heeft niet tegenhouden. Toch zijn we bang van hen. Bang van de ander, bang van bezoedeling, bang van de ziektes die ze misschien meebrengen. Bang voor indringers. (Chantal Akerman)

 

Claire Atherton werkte in 1986 voor het eerst met Chantal Akerman als monteur van Letters Home, het begin van een samenwerking die dertig jaar lang zou duren.

Ze werkte met veel verschillende kunstenaars en filmmakers, in het bijzonder ook met Eric Baudelaire, wiens Un film dramatique ook tijdens deze editie van het festival wordt vertoond.  De l'autre côté werd gemonteerd door Claire Atherton en gedeeltelijk gefilmd door Robert Fenz (Artist in Focus op het Courtisane festival in 2011), die helaas het leven liet in augustus 2020.   

 

English and Spanish spoken, English subtitles