festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Selection 2: Beatrice Gibson, Nina Menkes

2 April, 2020 - 17:30
SPHINX CINEMA

Een double-bill van experimentele feministische narratieven die zich als dromen ontvouwen.

In the presence of Beatrice Gibson

Deux soeurs qui ne sont pas soeurs

Beatrice Gibson
,
UK
,
2019
,
HD
,
21'

Twee zussen (die geen zussen zijn), twee zwangerschappen, een tweezitter auto, een schoonheidskoningin, een poedel. De verkiezing van een tweede fascist, in Brazilië ditmaal. Een misdaadthriller zonder misdaad. Deux Soeurs, gebaseerd op een origineel scenario dat Gertrude Stein schreef in 1929 toen het fascisme momentum kreeg, speelt zich af in het hedendaagse Parijs op een moment met een gelijkaardige sociale en politieke onrust. In de hoofdrollen zien we een cast van vrienden van de filmmaker, collega’s, inspiratoren en mensen die haar steunen, zoals de befaamde New York school dichter Alice Notley of Diocouda Diaoune die als eerste op Gibsons paste. Spelend met Steins interesse in autobiografie en herhaling is Deux Soeurs een abstracte thriller en een collectief portret. Een exploratie van overlevering, verantwoordelijkheid, ethiek en de toekomst.

 

English, French & Portuguese spoken, English subtitles

Queen of Diamonds

Nina Menkes
,
US
,
1991
,
DCP
,
77'

Queen of Diamonds volgt het vervreemde leven van blackjack dealer Firdaus (Tinka Menkes) in het landschap van Las Vegas, tussen de glinsterende lichten van de casino’s en het verval van de woestijnoase. Met onder meer een vermiste echtgenoot en huiselijk geweld bij de buren, ontvouwt Firdaus’ wereld zich als een gefragmenteerde maar hypnotische wisselwerking tussen herhaling en onderdrukte woede. Queen of Diamonds is een groots en veeleisend meesterwerk van de Amerikaanse independent cinema, gedraaid met een prachtige compositorische standvastigheid die herinneringen oproept aan Chantal Akermans Jeanne Dielman. Nina Menkes wordt gezien als één van de meest uitdagende en subversieve hedendaagse filmmakers en de restoratie en re-release van Queen of Diamonds markeert hopelijk de start van een nieuwe kritische erkenning van haar baanbrekende werk.

 

New restoration by The Academy Film Archive and The Film Foundation, with funding provided by the George Lucas Family Foundation.

English spoken, no subtitles