festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

The Untroubled Mind

Manon de Boer
,
BE
,
2016
,
HD
,
8'

Een collectie beelden van constructies die het zoontje van de kunstenaar maakte over een periode van drie jaar. De duur van elke opname is ongeveer 20 seconden, de beschikbare tijdslengte om te filmen nadat een Bolex 16mm camera manueel is opgewonden.

The Untroubled Mind is onderdeel van een groter onderzoeksproject over ritme dat bestaat uit verschillende filmwerken, ontmoetingen en experimenten. De werken zijn een exploratie van de wijze waarop ons individueel ritme (bevrijd van het maatschappelijke ritme) ruimte creëert voor inspiratie, concentratie en creativiteit, dankzij momenten van lege tijd. (Manon de Boer)

Caco, João, Mava and Rebecca. From nothing to something to something else, part 2

Manon de Boer
,
BE, PT
,
2019
,
HD
,
49'

Caco, João, Mava and Rebecca volgt vier tieners die improvisiren met dans en beweging. De camera volgt hen met lange, ononderbroken opnamen en observeert een intiem proces van spel en onderzoek naar mogelijke bewegingen van het lichaam. De subjectiviteit van elke danser wordt voelbaar gemaakt door de nabijheid van hun ademhaling, in contrast met de geluiden van de buitenwereld en de dansers buiten beeld. Zoals in het eerste en laatste deel van deze trilogie, Bella, Maia and Nick (2018) en Oumi (2019), vermijdt de film het opbouwen van spanning en wijkt hij af van het werken naar een doel. In plaats daarvan is er een onderzoek naar de tijdspanne tussen het ‘al’ en het ‘nog niet’, de tijd van mogelijkheden.