Artist in Focus: Ken Jacobs

Ken Jacobs (US, 1933) is als pionier van de Amerikaanse avant-garde cinema op 80-jarige leeftijd nog steeds één van haar meest vooraanstaande figuren, onder meer vanwege zijn groot enthousiasme voor digitale film sinds de late jaren 1990. Van het zeer invloedrijke Tom, Tom the Piper’s Son tot de Nervous Magic Lantern performances en zijn recente digitale en 3D-verkenningen, is Jacobs een essentiële filmmaker. Daarbij is zijn werk een compromisloze liefdesverklaring aan de cinema.

Jacobs (geboren in New York) studeerde schilderkunst bij Hans Hofmann, maar werd al snel aangetrokken door film. Zijn vroege vriendschap met Jack Smith resulteerde in samenwerkingen als Blonde Cobra, Little Stabs at Happiness en secties van Star Spangled To Death. In zijn latere werk verdwijnen acteurs en verhaallijnen om plaats te maken voor een cinema die focust op de handeling van het kijken: “There’s already so much film. Let’s draw some of it out for a deeper look, toy with it, take it into a new light with inventive and expressive projection. Freud would suggest doing so as a way to look into our minds.

Zowel als cinema-activist, leraar en filmmaker is Jacobs sinds de jaren 1950 een centrale figuur in de New Yorkse alternatieve filmscène (de gebroeders Kuchar debuteerden met hun 8mm kortfilms in zijn loft). In 1966 richtte hij samen met zijn vrouw Flo de legendarische Millennium Film Workshop op. Jacobs was aan de Binghamton University samen met Larry Gottheim ook medeoprichter van één van de eerste cinema-afdelingen aan een Amerikaanse universiteit. Hij gaf er decennia lang les en beïnvloedde zo de volgende generaties van filmmakers en kunstenaars als Phil Solomon, Mark LaPore, Jim Hoberman, Art Spiegelman en Lee Ranaldo. Het is onmogelijk om tijdens de beperkte tijd van het Courtisane festival een overzicht te geven van een carrière die zeven decennia overspant. Dit Artist in focus programma is geen retrospectieve, maar eerder een viering van het leven en werk van een radicale, visionaire kunstenaar en zijn levenslange partner en medewerkster Flo Jacobs.